Wat doet Corona met de Bib?

Na een tweede afhaalbib-periode opent de bib haar deuren terug op woensdag 2 december, volgens de gewone openingsuren. Voor de fans van de afhaalbib: we blijven deze service aanbieden, blijven mailen!

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen lees je hieronder.

We hopen van harte dat we jullie allemaal snel en gezond terug in onze bibliotheek zien! Draag in tussentijd zorg voor elkaar.

De bib is terug open

Welkom!

De bibliotheek voorziet voorlopig vooral de basisfunctie: inleveren en uitlenen van boeken. Computergebruik en in de bib blijven lezen kan weer, maar we raden aan dit te beperken.

Het maximaal aantal volwassen bezoekers dat tegelijk in de bib mag zijn is vastgelegd op 10. Dit aantal wordt niet overschreden omdat we werken met 10 winkelmandjes. Iedere volwassen bezoeker neemt één mandje. We ontsmetten deze mandjes na gebruik. Zijn de mandjes op, dan wacht je even - op veilige afstand van elkaar - in de gang.

Binnenkomen is nog steeds achteraan in de gang, om éénrichtingsverkeer te kunnen garanderen.

Het dragen van mondmaskers is verplicht voor ihedereen vanaf 12 jaar.

Kinderen mogen gewoon meekomen naar de bib. Blijf bij voorkeur wel samen en zoek samen jullie boeken uit. Jullie gebruiken samen één winkelmandje.

Hou je bezoek zo kort mogelijk en kies doelgericht. Probeer het aanraken van materialen te beperken waar mogelijk.

Boeken terugbrengen

Binnen of in de inleverbus

Boeken inleveren mag je terug zelf doen aan de zelfuitleenbalie.

Buiten de openingsuren kan het ook via de inleverbus. Dit kan 24/24 en 7/7 (met respect voor avondklok uiteraard!). Je vindt de inleverbus op het voorplein van de Rietbron, links van de hoofdingang. Je kan hierdoor geen extra boete krijgen omdat we de inleverdatum aanpassen wanneer we ze administratief inleveren.

Doordat we de afgelopen periode als afhaalbib werkten, werd er gekozen om alle boeken te verlengen tot 15 december. Dit blijft zo, ook nu we al op 2 december terug openen. Tijdens de voorbije 6 weken is er geen boete aangerekend. Boetes die vooraf ontstonden werden behouden en ook na 15 december geldt het normale reglement terug en beginnen boetes terug op te lopen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Zo veilig mogelijk

We laten maar 10 volwassenen tegelijkertijd toe. Dit is ruim onder de verplichte 10m² per persoon, waardoor kinderen zonder mandje hun ouders kunnen vergezellen. Zij blijven wel bij hun ouder en kiezen samen boeken uit. Hierdoor is het altijd mogelijk om 1,5m afstand tussen gezinsbubbels te behouden.

Boeken die ingeleverd worden blijven minstens 48u in quarantaine liggen, vaak zelfs 72u. Zelfs in labo-omstandigheden kan het virus dan niet meer overleven op plastic. Het bibliotheekpersoneel ontsmet en wast zijn handen regelmatig.

We verluchten regelmatig en er is ook een co2-meter in de bib zodat we de luchtkwaliteit kunnen monitoren. Het spreekt voor zich dat er op de nodige plaatsen alcoholgel ter beschikking staat.

Het bibliotheekpersoneel wisselt zo weinig mogelijk materialen uit en helpt je indien mogelijk van achter plexiglas. Uiteraard helpen wij je wel, en met alle plezier, in de bib als dat nodig is.

Wil je toch liever niet binnen komen in de bib? Dat is geen probleem. Inleveren kan altijd via de inleverbus. Uitlenen door gebruik te maken van de afhaalbib, dan zetten we de boeken van je keuze klaar in een zakje in de inkomhal van de Rietbron.

Kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een vraag waarop je hier het antwoord niet vindt? Contacteer ons dan liefst per mail (bibliotheek@halen.be)

Telefonisch kan je enkel tijdens de openingsuren bereiken. (013 35 08 32).