Wat doet Corona met de Bib?

De bib was gesloten voor bezoekers van 14 maart tot 7 juni. Vanaf 8 juni zijn we terug open onder bepaalde voorwaarden. De afhaalbib die we sinds 25 maart voorzien blijft parallel bestaan voor wie dit wil blijven gebruiken.

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen lees je hieronder.

We hopen van harte dat we jullie allemaal snel en gezond terug in onze bibliotheek zien! Draag in tussentijd zorg voor elkaar.

Is de bib nu open of niet?

Vanaf 8 juni open we de deuren; enkel voor het inleveren en uitlenen van boeken. Ook dan kan je nog gebruik maken van de afhaalbib.

We zijn open volgens onze zomeropeningsuren; d.w.z. niet op zaterdag.

Wat verandert er?

Onder welke voorwaarden heropent de bib?

De bibliotheek voorziet voorlopig enkel de basisfunctie: inleveren en uitlenen van boeken Computergebruik en in de bib blijven lezen kan en mag voorlopig nog niet.

Het maximaal aantal bezoekers dat tegelijk in de bib mag zijn is vastgelegd op 10.

Inleveren van boeken doe je voorlopig nog niet zelf aan de zelfuitleenbalie, maar via de inleverbus of de boekenkar in de gang. Indien je geen nieuwe boeken wenst, moet je dus niet binnenkomen.

Het dragen van mondmaskers is niet verplicht, maar staat iedereen vrij.

We raden voorlopig aan om alleen naar de bibliotheek te komen. Komt je kind toch mee? Blijf dan samen en zoek samen jullie boeken uit. Jullie gebruiken samen één winkelmandje.

De bib terug open: praktisch

Enkele concrete richtlijnen

Kom binnen via de schuifdeur. De normale ingang van de bib is nu enkel uitgang,  binnenkomen doe je langs de andere deur achteraan in de gang. Om elkaar ook in de bib zo weinig mogelijk te kruisen, is een looprichting met pijlen aangeduid. Gelieve deze te respecteren.

Het aantal bezoekers is beperkt tot maximaal 10. Daarom is het gebruik van een winkelmandje verplicht. De mandjes worden na elk gebruik ontsmet. Staan er geen winkelmandjes meer, dan zijn er 10 bezoeker is de bib. Je wacht dan even in de gang, op veilige afstand van elkaar. Hiervoor kan je gebruik maken van de markeringen op de grond.

Er is ontsmettingsgel voorzien aan de ingang van de bib. Gebruik deze bij het binnenkomen. Touchscreens worden regelmatig ontsmet door het bibliotheekpersoneel en ook hier kan je je handen ontsmetten.

Er is slechts één cataloguscomputer beschikbaar. Bereid je bibliotheekbezoek voor door thuis je gewenste boeken al op te zoeken of gebruik je smartphone in de bib om op te zoeken waar je de boeken kan vinden.

Hou je bezoek zo kort mogelijk en kies doelgericht. Probeer het aanraken van materialen te beperken waar mogelijk.

Inleveren

Wanneer moét ik mijn boeken terugbrengen en hoe?

Alle boeken werden door ons tot 22 juni verlengd, er werd tijdens de sluiting dus geen boete aangerekend.

Ook wanneer de bib terug open is, vragen we voorlopig om de inleverbus te gebruiken of tijdens de openingsuren: de boekenkar in de gang. Op deze manier kunnen de ingeleverde boeken nog even in quarantaine plaatsen voor ze terug het rek in gaan. Bovendien verloopt het uitlenen van boeken binnen dan vlotter.

Uitlenen

Hoe kan ik boeken uitlenen?

Vanaf 8 juni kan je terug boeken uitlenen tijdens de openingsuren.

Ook de afhaalbib blijft werken voor iedereen die dit wil. Alle informatie over de afhaalbib kan je hier vinden.

Kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een dringende vraag die hier niet tussen staat? Contacteer ons dan liefst per mail. Het kan zijn dat je even moet wachten; maar we antwoorden zo snel mogelijk.

Telefonisch kan je ons enkel bereiken tijdens de openingsuren.