Strip
Nederlands

De comeback van de sanseveria : antropologische studie van de mens en andere oude dingen

Zaza (auteur)
+1
De comeback van de sanseveria : antropologische studie van de mens en andere oude dingen
×
De comeback van de sanseveria : antropologische studie van de mens en andere oude dingen De comeback van de sanseveria : antropologische studie van de mens en andere oude dingen

De comeback van de sanseveria : antropologische studie van de mens en andere oude dingen

Zaza (auteur)
In de reeks:
Genre:
Negentiende-eeuwse gravures, voorzien van nieuwe, humoristische bijschriften.
Extra onderwerp
cartoons
Titel
De comeback van de sanseveria : antropologische studie van de mens en andere oude dingen
Auteur
Zaza
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2018
251 p. : ill.
ISBN
9789089319340 (hardback)

Besprekingen

Het gebruik van oude gravures met een aangepaste tekst of een kleine aanpassing aan de tekening is een beproefd recept voor cartoonisten. Philippe Geluck doet het vaak in zijn ‘De kat’-uitgaven en Jeroom deed het met oude schilderijen. Hoewel een weinig origineel procédé, is het echter ook niet vanzelfsprekend grappig. Het vereist de ware cartoonistenblik op de tekening zelf om ermee aan de slag te gaan. Bij Zaza (vroeger huiscartoonist bij De Standaard, nu bij Knack) is het idee in goede handen voor een volledige bundel met dit soort gravuregrappen, getiteld De comeback van de Sanseveria.
De prenten — meestal onbewerkt, af en toe met een toevoeging en soms een collage van meerdere beelden — krijgen voldoende plaats om ook echt van deze grafische pareltjes te genieten in dit vierkante boek. Ze zijn gegroepeerd per thema: ‘Tafelmanieren’, ‘Roesmiddelen’ enz., en elk van die hoofdstukken wordt ingeleid door een (min of meer) bekende Vlaming die zijn favoriete …Lees verder
Oude gravures, meestal afkomstig uit de negentiende eeuw, wordt nieuw leven ingeblazen door de toevoeging van verrassende teksten waardoor de kijker de prenten in een heel ander daglicht plaatst. Ontwapenende originele gedachten die bovendien gezien kunnen worden als een ode aan de gravures van toen. Het boek is ingedeeld in heuse hoofdstukken met een register, bibliografie en dankwoord. Ook laat de tekenaar enkele werken zien die de zogenaamde favoriet van Vlaamse 'vips' zijn. Onder anderen die van Guy Mortier, Wim Helsen, Maggie De Block en Karen Damen (K 3). Het zijn ruim 250 pagina's met hardcover (22 x 24 cm) van de Belgisch/Nederlandse cartoonist Zaza (pseudoniem van Klaas Storme) die eerder het boekje 'De wijze mongool' (2004) publiceerde. 'Zaza Gravures' is een ontroerende kennismaking met kunst van toen en humor van nu.

Over Zaza

Zaza kan verwijzen naar:

 • Zaza (volk), een Iraans volk in het huidige Turkije, verwant aan de Koerden, ook al is er discussie over hoever deze verwantschap reikt.
  • Zazaki, de taal van de Zaza
 • Simone Zaza, Italiaans voetballer
 • Zaza (cartoonist), het pseudoniem van de Vlaamse cartoonist Klaas Storme
 • ZaZa Instituutsvereniging Nederlands, de studievereniging voor studenten Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen
 • Zaza Zebra, een personage uit de Nederlandse poppenserie De Fabeltjeskrant
 • Zaza (1899), toneelstuk van de Franse auteurs Pierre Berton en Charles Simon.
 • Zazà (1900), een opera van Ruggero Leoncavallo
 • Zaza (1915), een film van Edwin S. Porter
 • Zaza (1923), een film van Allan Dwan
 • Zaza (1938), een film van George Cukor


Lees verder op Wikipedia